LifestyleLagom

6 tips voor een meer lagom leven

By 27 oktober 2018 maart 13th, 2019 No Comments

Lagom is de Zweedse traditie voor meer balans in je leven en minder stress. Je vindt het niet alleen terug in Zweeds design maar ook in de manier van leven. Volgens onze noorderburen zorgt het voor een mooi en gelukkig leven. Klinkt mooi toch? Daarom hebben we 6 tips voor meer lagom in je leven. Of klik hier om meer over lagom te lezen.

1. Begin je dag met de morgondopp

Zweden heeft meer dan 11.500km kustlijn en prachtige meren. Daarom beginnen veel Zweden hun dag met de morgondopp. Vooral tussen mei en september, of voor echte die-hards gewoon het hele jaar door, geniet men van een duik in het frisse natuurwater.

Nog voor het ontbijt en koffie neem je een frisse duik om je dag mee te beginnen. Hoe lang je in het water blijft is afhankelijk van de temperatuur. Nu snappen we best dat niet iedereen zomaar een meer in de buurt heeft. Daarom werkt een koude verfrissende douche ook, of als dat teveel is het afsluiten van je douche met koud water.

2. Ga alleen op pad in de natuur

Het klinkt anno 2018 bijna onvoorstelbaar, maar een dag alleen en zonder smartphone maakt een groot verschil in balans. In het dagelijks leven worden we gebombardeerd met berichten, social media, reclame en iedereen die om aandacht vraagt.

Voor meer balans in je leven is het daarom een opluchting om zonder digitale media de natuur in te gaan. Een wandeling door het bos, langs het strand of het lokale park. Doe dit bijvoorbeeld op zondagochtend en start de week meer lagom.

3. Take a break, take a Fika

Lagom gaat ook over de balans tussen werk en privé. Neem daarom eens wat vaker een pauze. De Zweden hebben hier Fika voor uitgevonden. Een koffiepauze met vaak wat lekkers erbij, zoals een kaneelbroodje.

Fika doe je alleen, of bij voorkeur samen en is bedoeld als moment voor jezelf. Neem bijvoorbeeld eens een extra pauze tijdens je werk om daarna met nieuwe energie verder te kunnen. Onderzoek heeft uitgewezen dat vaker een paar minuten weglopen van je bureau zorg voor minder gezondheidsklachten, meer concentratie en meer motivatie.

Wil je weten wat je moet doen voor de perfecte fika? Lees dan hier 5 tips voor fika.

4. Doe iets aardigs voor (on)bekenden

Geef iets weg, stuur een handgeschreven kaartje, doe iets aardigs voor iemand anders. Vanuit lagom hoeft dit geen enorm gebaar of duur cadeau te zijn. Een kleinigheidje, een zelfgemaakte maaltijd, of een oprecht compliment.

Wanneer je dit doet maak je niet alleen het verschil voor de ander, maar zal ook jij zal je beter voelen. Het zijn vaak de kleine gebaren die een groot verschil maken en iemands dag echt beter kunnen maken.

We hebben het allemaal erg druk en vergeten soms de belangrijkste mensen om ons heen. Maak een klein moment in je agenda om iets goeds te doen voor de mensen om je heen, vrienden, buren of zelfs onbekenden.

5. Verklein je garderobe

Hoe vaak gebeurt het niet dat je voor een volle kledingkast staat en bedenkt dat je niets hebt om aan te trekken? Hiermee begin je de dag met keuzestress en daarmee is je dag direct uit balans.

Ook is een grote uitgebreide garderobe niet lagom. Richt je kledingkast daarom opnieuw in en ga voor precies genoeg items van duurzame materialen die je met elkaar kunt combineren. Zo heb je voor elke gelegenheid een passende outfit met precies genoeg kledingstukken.

Het bespaart uiteindelijk geld, maar vooral veel keuzestress. Je hoeft niet meer voor de kast te staan zonder te weten wat je aan moet trekken. Ook kost het doen van de was uiteindelijk minder tijd. Een lagom garderobe heeft dus alleen maar voordelen.

6. Leer te luisteren

We leven in een wereld waarin de mensen die het hardst schreeuwen ook de meeste aandacht krijgen. Vaak betekent dit ook dat we vergeten te luisteren, naar anderen, onszelf en onze omgeving. Wanneer je in gesprek gaat met een Zweed zal je zelden zien dat deze iemand onderbreekt of zijn stem verheft om de aandacht te krijgen.

Ga voor lagom en meer balans door echt te luisteren naar je gesprekspartner. Luister naar het verhaal zonder oordelen en wacht ook met reageren. Denk ook meer na over je reactie voor je deze uitspreekt. Dit is niet altijd even eenvoudig maar zorgt wel voor meer stabiele relaties en betere gesprekken.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.