Lifestyle

Scandinavisch duurzaam: 6x afval scheiden

By 23 maart 2019 No Comments

Afval scheiden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee en onderdeel van een Scandinavische lifestyle. Met deze 6 tips voeg je dat beetje extra nordic lifestyle toe aan je leven. Kies voor Scandinavisch duurzaam en begin met afval scheiden.

Tip 1: Begin bij een goede prullenbak

Meerdere losse afvalbakken, of één met losse compartimenten. Eenvoudig afval scheiden begint met een goede prullenbak. Hiermee wordt het los verzamelen van papier, restafval en gft een eitje. Heb je een tuin dan kun je voor gft ook kiezen voor een composthoop.
Heb je maar een kleine keuken en wil je een afvalbak waarin je meerdere soorten afval kan verzamelen? Ontdek dan de mogelijkheden van de Brabantia Bo

Tip 2: Kies voor minder afval

Maak het jezelf gemakkelijk door minder afval te veroorzaken. Het scheiden van wat overblijft wordt een stuk eenvoudiger wanneer je minder afval hebt. Neem bijvoorbeeld een lunchtrommel mee naar kantoor in plaats van boterhamzakjes, en kies voor een waterfles voor onderweg. Dit spaart niet alleen het milieu maar uiteindelijk ook je portemonnee.

Tip 3: Verander je shopgedrag in de supermarkt

Minder afval veroorzaken begint in de supermarkt, neem bijvoorbeeld je eigen tas mee en bespaar zo op plastic tasjes. Ook tijdens het boodschappen doen is het verstandig om te kiezen voor enkele verpakkingen (alleen karton of plastic, niet beide). Wees je ook bewust van de hoeveelheid die je koopt, ga je die ook echt gebruiken of is het teveel zodat je de helft weg moet gooien?

Tip 4: Houd je prullenbak in de buurt

Hoe verstandig de keuzes in de supermarkt ook zijn, helemaal ontkomen aan afval zit er nog niet in. Houd daarom een prullenbak in de buurt tijdens het koken. Zo past deze afvalbak gemakkelijk op het aanrecht. Hierin verzamel je snel alle gft afval en dit kan je daarna kwijt op de composthoop.

Tip 5: Maak je afval klein

Heb je een kleine prullenbak en baal je ervan dat deze zo snel vol zit? Maak je afval dan kleiner, vouw melkpakken bijvoorbeeld op. Zo kan je in een kleine bak meer kwijt en dit bespaart ook weer plastic afvalzakken.
Bonus: Wil je het extra duurzaam doen? Kies dan voor composteerbare afvalzakken.

Tip 6: Afval scheiden doe je samen

Het scheiden van afval gaat nog makkelijker als je het samen doet. Bespreek dit met het hele gezin of je huisgenoten. Zorg dat iedereen hetzelfde doet, zo went het snel en kun je elkaar eraan herinneren.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.